Whiplash

Whiplash

Bij een whiplash spreken we van een tijdelijke kwetsing van het bindweefsel, steunweefsel en/of de spieren van de nek. Dit kan ontstaan door een voor of achterwaartse beweging van de nek. Er zijn een aantal lichamelijke symptomen die bij een whiplash kunnen voorkomen, namelijk:

  • Stijfheid in de nek
  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Pijnen in de rug en soms in de ledematen die moeilijk te definiëren zijn

 

Dan zijn er ook nog een aantal aspecifieke symptomen:

  • Duizeligheid
  • Moeheid en klachten over concentratie
  • Vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen
  • Oorsuizen
  • Tinteling in de vingers

 

Oorzaken van een whiplash

Een whiplash kan optreden bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk, zoals een aanrijding van achteren of van de zijkant. Door zo’n klap kan namelijk uw nek van voor naar achteren slingeren wat zorgt voor beschadiging van de spieren in uw nek. Uw spieren zijn het enige wat uw lichaam bij elkaar houdt. Dus wanneer er een onverwachte beweging ontstaat moeten de spieren ingrijpen. Hierdoor krijgen de spieren een ‘over aansturing’ wat ervoor kan zorgen dat er een verkramping in de spieren ontstaat.

 

Het is belangrijk om te beseffen dat de klachten van een whiplash niet direct na een ongeval opkomen. Vaak krijgt u er pas na een aantal dagen (soms zelfs weken) last van. Doordat u dan al met uw dagelijkse activiteiten bent begonnen, kunnen de verkrampte spieren nog meer uitgeput raken. Het is daarom ook belangrijk dat u na een ongeval altijd uw ruggenwervelkolom laat checken door een chiropractor. Zo bent u ervan verzekerd dat u er op tijd bij bent als u verkrampte spieren hebt en zal het herstelproces sneller gaan.

 

Naast dat er nekproblemen kunnen opkomen, kunnen er ook problemen in uw hoofd ontstaan. Door de heen- en-weerbeweging kan er bijvoorbeeld hersenschade of hersendisfunctie ontstaan. Dit is gelukkig vaak niet permanent.

 

Om de ernst van de klachten van een whiplash vast te stellen, is er de volgende indeling gemaakt:

  1. De patiënt heeft (nek)klachten zonder dat er zichtbare schade is.
  2. De patiënt heeft nekklachten én er worden afwijkingen gevonden
  3. De patiënt heeft nekklachten en neurologische klachten
  4. De patiënt heeft nekklachten die gecombineerd zijn met breuken (fracturen) of dislocaties.

 

Behandeling whiplash

Om de diagnose whiplash vast te stellen zal de chiropractor eerst een aantal vragen stellen. Deze vragen zullen voornamelijk gaan over uw rugklachten, uw algehele gezondheid, maar ook over eventueel andere klachten. Wanneer de chiropractor alle informatie heeft verzameld zal er een gericht onderzoek plaatsvinden. Dit zal worden gedaan door orthopedische, neurologische en beweeglijkheidstesten.

 

Na dit onderzoek zal er worden bepaald of wij bij Chiropractie Malden u kunnen behandelen voor deze klachten. Wanneer wij u kunnen behandelen zullen wij een plan opstellen en advies geven over voeding, sport en zaken die u in het begin juist wel of niet kunt doen.

 

Het herstel van een whiplash kan over het algemeen erg traag verlopen, maar met chiropractie kan het proces versnellen. Daarom raden wij ook aan om na een ongeval altijd langs te gaan bij de chiropractor.

 

Heeft u last van een whiplash?

 

Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Malden of Bennekom.

OPENINGSTIJDEN

Maandag

8:00 - 18:00

Dinsdag

8:00 - 18:00

Woensdag

8:00 - 18:00

Donderdag

8:00 - 18:00

Vrijdag

8:00 - 18:00